Quantcast

Bien cmimet e shtepive

15.05.2014Duke përjashtuar tremujorin e kaluar, çmimet e banesave kanë ndjekur një prirje rënëse gjatë dy viteve të fundit, duke reflektuar kërkesën e dobët dhe praninë e inventarëve të apartamenteve të pashitura.
Banka e Shqipërisë llogarit analizon tregun e kryeqytetit, duke qenë se marrja e informacionit nga rrethet rezulton e ndërlikuar. Megjithatë, edhe tregu i kryeqytetit, që është më i madhi në vend, le për të kuptuar se si është trendi në rang vendi.

Në të njejtën kohë, një tendencë e kundërt nga çmimet e shitjeve është konstatuar në fushën e dhënieve me qira të banesave. Indeksi i qirasë së banesave, gjithnjë sipas Bankës qendrore, shënoi një rritje prej rreth 13.1% në tremujorin e parë të vitit 2014. Sjellja historike e këtij treguesi karakterizohet nga një luhatshmëri e lartë, e cila sinjalizon për një treg të pastabilizuar të çmimeve të qirave në qytetin e Tiranës.
Banka e Shqipërisë thekson se këto zhvillime kanë ndikuar në rënien e raportit të çmimit ndaj qirasë së banesave. Ky raport është rreth 13% më i ulët se një vit më parë dhe rreth 15% nën mesataren e 5 viteve të fundit.
Banka qendrore e përgatit analizën e çmimeve në tregun e banesave bazohet në informacion e marrë nga indeksi i çmimit të shitjes dhe indeksi i qirasë, të cilat llogariten vetëm për qytetin e Tiranës.
Shoqata e Ndërtuesve disa herë ka bërë me dije ekzistencën e një “stoku” të apartamenteve të pashitura, që llogariten në 4-6.000 njësi, pjesa më e madhe në Tiranë, Durrës e Vlorë.

Njoftimet që do të krahasohen

  Nuk ka prona per tu krahasuar
  The account with the email address already exists on the site. To synchronize with Social Network Login plugin please enter the password to your account on the site.
  Anëtaresohu
  Përdoruesi
  Fjalëkalimi
  Keni harruar fjalëkalimin? Më kujto