Quantcast

Taksat dhe tatimet

14.06.2013
Tatimet dhe taksat qe duhen patur parasysh para se te kryhet cfare do lloji transaksioni mbi pasurine e paluajtshme

Tatimet dhe taksat qe duhen patur parasysh para se te kryhet cfare do lloji transaksioni mbi pasurine e paluajtshme.

1. Kalimi i së drejtës së pronësisë mbi pasuritë e paluajtshme, tokë dhe ndërtesë, tatohet me 10 për qind të fitimeve kapitale të realizuara. Ky paragraf nuk zbatohet në rastet e shkëmbimit të së drejtës së pronësisë mbi tokën me të drejtën e pronësisë mbi ndërtesën e ndërtuar mbi tokë. Në këtë rast tatimi i të ardhurave kryhet sipas procedurës së dhënë në nenin 20 të ligjit nr.8438, datë 28.12.1998 "Për tatimin mbi të ardhurat", të ndryshuar.

2. Individi që kalon të drejtën e pronësisë mbi pasurinë e paluajtshme, paguan tatimin para kryerjes së regjistrimit të kësaj pasurie, në përputhje me aktet ligjore përkatëse. Pasuria e paluajtshme nuk regjistrohet, pa provuar pagimin e detyrimit pranë zyrave vendore të regjistrimit të pasurive të paluajtshme.

3. Me kalim të së drejtës së pronësisë, kuptohet akti i shitjes apo akti i dhurimit të pasurisë së paluajtshme. Në kuptim të nenit 11 të ligjit "Për tatimin mbi të ardhurat", me termin "fitim kapital i realizuar" kuptohet diferenca ndërmjet vlerës në shitje dhe vlerës në blerje të pasurisë ndërtesë apo tokë.

4. Vlera në shitje e pasurisë së paluajtshme, përcaktohet në kontratën e noterizuar të shitjes, e cila është firmosur nga palët (shitësi dhe blerësi). Ne percaktimin e vleres se shitjes, çmimi i shitjes per meter katror nuk duhet te jete me i ulet se çmimi minimal fiskal i percaktuar sipas zonave te Tiranes ne tabelen bashkangjitur. Kontrata duhet të shprehë sipërfaqen në metër katror të pasurisë, çmimin për metër katror dhe vlerën e saj. Kontrata duhet të jetë e shoqëruar me hartën, planimetrinë dhe dokumentet e tjera, që shërbejnë për regjistrimin e pasurisë së paluajtshme. Në rastet kur individi kalon pronësinë, për herë të dytë e në vazhdim, për efekt të llogaritjes së fitimit kapital të realizuar do të merret diferenca midis vlerës së shitjes dhe vlerës së blerjes e përcaktuar në kontratën paraardhëse.

Shembull:

Një shoqëri ndërtimi i ka shitur individit A një apartament me vlerën 5 000 000 lekë. Ky individ e shet këtë apartament pas disa vjetësh, te një individ tjetër B, për 6 000 000 lekë.
Individi A do të tatohet me 10% të diferencës midis vlerës së shitjes 6 000 000 lekë dhe vlerës së blerjes 5 000 000 lekë.

Pra 10% x (6 000 000-5 000 000) = 100 000 lekë do të jetë tatimi mbi të ardhurat personale nga kalimi i së drejtës së pronësisë, i cili paguhet nga individi A.

PERSONAT FIZIKE E JURIDIKE qe shesin pasuri te paluajtshme paguajnë takse te kalimit te te drejtës se pronësisë ne këtë mënyrë:

• Për qytetin e Tiranës paguhet 1000 leke/m2 për sipërfaqe ndërtimi te shitur te destinuar për banim dhe 2000 lek/m2 për sipërfaqe ndërtimi te shitur te destinuar për biznes.

• Për pasuritë e tjera te paluajtshme taksa e kalimit te pronësisë është 2% e vlerës se shitjes.

SHPENZIMET E KONTRATES se shit-blerjes te noteri janë ne ngarkim te BLERESIT, përveç kur me marrëveshje parashikohet ndryshe.Te drejten e zgjedhjes se noterit e ka bleresi.

INDIVIDET DHE PERSONAT FIZIKE qe japin me qira pasuri te paluajtshme, paguajnë ne shtet 10% te qirasë mujore per dyqane e zyra dhe 5% te qirase mujore per banesa.

Ndersa PERSONAT JURIDIKE nuk paguajne TVSH-ne mbi qirane e pronave te tyre.

Taksat vendore mbi pasuritë e paluajtshme, te cilat paguhen nga pronari:

Ndërtesa banimi:

• Ndërtesa pas viti 1993 - 21,0 leke/m2/vit

2. Ndërtesa për tregti e shërbime:

• Shërbime shëndetësore, artizanale, social-kulturore, arsimore e shkencore - 140 leke/m2/vit

• Ndërtesa prodhimi - 140 leke/m2/vit

• Ndërtesa për shërbime tregtare, administrative etj - 200 leke/m2/vit

• Te tjera - 200 leke/m2/vit

3. Ndërtesa:

• Ne prone te organizatave jo fitimprurëse, fondacioneve - 50 leke/m2/vit

• Te amortizuara e te dëmtuara, prone shtetërore ose ish-prone shtetërore ku nuk zhvillohet aktivitet - 50 leke/m2/vit

4. Toka bujqësore:

• Kategoria I - IX: 4000 - 1300 leke/ha/vit


ZONA CMF     lekë/m2
Tiranë 1/1 Kinema “Ali Demi”, fusha e sportit, fshati Shkozë, depo e Ujit 98,000
Tiranë 1/2 Poligrafiku, Shkoza, Autoktraktorët, fshati Shkozë, Lanabregas, Linzë, Sauk 71,000
Tiranë 2/1 Piramida, stadiumi “Qemal Stafa” 190,000
Tiranë 2/2 Pazari i Ri, 9-katëshet, shkolla “Avni Rustemi” 137,000
Tiranë 2/3 Ministria e Jashtme, ambulanca nr.1, Bërryli 115,000
Tiranë 2/4 Shkolla e Baletit, Ambasada Amerikane 116,000
Tiranë 2/5 Qyteti Studenti, fakulteti ekonomik, Varrezat e Dëshmorëve, Sauk, Selitë 89,500
Tiranë 3/1 Xhamllëku, Profarma, rruga “Bardhyl”, rruga “Kongresi i Manastirit”, bulevardi “Zhan D’Ark” 81,000
Tiranë 3/2 Porcelani, IKV, Kinostudio, rruga “Hoxha Tahsim”, lana e vjetër, fshati Linzë 67,000
Tiranë 4/1 Kompleksi i spitaleve, SHIK, oxhaku, Allias i Ri, fshati Tufinë 75,000
Tiranë 4/2 Allias, rruga “Njazi Meka”, bregu i lumit, Alliasi i Ri, rruga “Myslym Keta”, “5 Maji” 61,500
Tiranë 5/1 Ish-Blloku, Libri Universitar 190,000
Tiranë 5/2 Stadiumi “Selman Stërmasi”, Shushica, liqeni artificial Parku Liqeni Artificial, rruga “Dora D’Istria”, Sauk, Selitë 135,000
Tiranë 5/3 Kopshti Botanik, rruga “Komuna e Parisit”, “Liqeni Artificial” 117,000
Tiranë 5/4 Hotel “Diplomat”, blloku “Vasil Shanto”, Selitë e vogël 95,000
Tiranë 6 Shkolla Teknologjike, Kombinati, Vaqarr, Selitë, Yzberisht, Sharrë 70,000
Tiranë 7/1 Gjykata e rrethit, ish-ekspozita “Shqipëria Sot” 124,000
Tiranë 7/2 Blloku i ambasadave, Fakulteti i Inxhinierisë së Ndërtimit 120,000
Tiranë 7/3 NSHRAK, Parku i Ministrisë së Brendshme, Fabrika e Bukës 91,900
Tiranë 7/4 Unaza e re, fabrika e miellit, ish-fusha e aviacionit, Yzberish 64,350
Tiranë 8/1 Selvia, gjimnazi “Partizani”, Tafajt 112,000
Tiranë 8/2 Medreseja, farmacia nr.10, tregu industrial 94,600
Tiranë 8/3 Tregu Industrial, fabrika Ajka, uzina Dinamo, bregu i lumit 70,000
Tiranë 9/1 Piazza, gazeta “Zëri i Popullit”, gjimnazi “Sami Frashëri”, stacioni i trenit 135,000
Tiranë 9/2 stacioni i trenit, arkiva, hipoteka, politeknikumi 106,500
Tiranë 9/3 Rruga “Don Bosko”, Fabrika e Këpucëve, bregu i lumit, politeknikumi, rruga “Siri Kodra” 72,000
Tiranë 10/1 PTT, Telekomi, Lidhja e Shkrimtarëve 145,000
Tiranë 10/2 Rruga “Myslym Shyri”, Drejtoria e Policisë, Kisha Katolike 142,800
Tiranë 10/3 Blloku i ambasadave, rruga e “Durrësit”, prokuroria 110,000
Tiranë 11/1 Zogu i Zi, ish-Shkolla e Partisë 88,000
Tiranë 11/2 Ferluti, ish-uzina Tirana, FIAT 71,000
Tiranë 11/3 Laprakë, dogana, spitali ushtarak, bregu i lumit, Fushë Mëzez, Don Bosko 62,500
 
Gjashtë komunat “VIP”

Teksa e gjithë Shqipëria është e ndarë në 64 qytete, gjashtë komuna kanë një status të veçantë. Ato janë zona shumë pranë qyteteve dhe shpesh herë çmimet e apartamenteve janë më të larta se sa në vetë qytetet. Gjashtë komunat “VIP” kanë këto çmime për metër katror:
Komuna Kërrabë                28,180

Komuna Shëngjin               49,720

Komuna Milot                     34,786

Komuna Kashar                  58,500

Komuna Dajt                      57,800

Komuna Farkë                    70,800

Njoftimet që do të krahasohen

  Nuk ka prona per tu krahasuar
  The account with the email address already exists on the site. To synchronize with Social Network Login plugin please enter the password to your account on the site.
  Anëtaresohu
  Përdoruesi
  Fjalëkalimi
  Keni harruar fjalëkalimin? Më kujto