Quantcast

Muzeu i Chaplinit do të jetë vetë shtëpia e tij

Feb 08, 2014


Janë të shumta historitë kur pikërisht shtëpitë e aktorëve dhe shkrimtarëve janë kthyer në muze pas vdekjes së tyre. Tani, protagoniste e një prej këtyre historive është shtëpia ku Charlie Chaplin jetoi nga 1953 deri në vdekjen e tij për pothuajse 25 vjet. Kjo shtëpi e vendosur në Zvicër, në Corsier-sur-Vevey, në brigjet e liqenit të Leimano, në pranverën e vitit 2016 do të kthehet në një muze, dedikuar një prej artistëve më të mëdhenj të shekullit të kaluar.
Projekti i është besuar Francois Confinos, njërit nga arkitektët më të famshëm në botë, ekspert në ekspozitat muzeale, dhe është pikërisht ai i cili ka projektuar muzeun e Toyotas në Japoni, Ekspozitën e Seviljes në ’92, muzeun kombëtar të makinës në Torino, dhe muze të tjerë kinematografik në Francë dhe Itali.
Realizimi i ndërtimit është mundësuar nga një marrëveshje financiare midis tre kompanive. Hapësirat ekspozuese do të jenë nën kujdesin e Kompanisë së Alpeve (Compagnie des Alpes) që do të investojë në muze 9.5 milion franka (afërsisht 7.8 milion euro). Një shoqëri e madhe investimesh në Luksemburg, Genii Capital, është bashkuar së bashku me shoqërinë Zhvillimi i Muzeut Chaplin dhe kanë caktuar një total prej rreth 25 milion eurosh për ndërtimin e zonës muzeale. Katër pjesëtarë të familjes së Chaplinit janë anëtarë të kompanisë Zhvillimi i Muzeut Chaplin. Këtyre fondeve private iu janë shtuar edhe 8 milion euro që Cantonit Vald ka vendosur ti japin hua për projektin pa interesa.
Pritshmëritë e Botës Chaplin nga Grevin janë shumë optimiste: është llogaritur se çdo vit do të jetë rreth 300 mijë numri i admiruesëve të Charlie Chaplin që do të vizitojnë Shtëpinë-Muze në të cilën jetoi komediani i tyre i preferuar.
 

Njoftimet që do të krahasohen

  Nuk ka prona per tu krahasuar
  The account with the email address already exists on the site. To synchronize with Social Network Login plugin please enter the password to your account on the site.
  Log in
  Username
  Password
  Forgot password? Remind