Quantcast

Shtëpi futbolli: strehime popullore në stadiumet e mondialit.

Jul 23, 2014

Përpara dhe gjatë botërorit në Brazil u polimizua së tepërmi në të gjithë botën  me harxhimet e shumta publike të investuara për eventin në vend të nevoja të vendit. Po tashmë që fest aka mbaruar çfarë do ndodhë me atë çfarë është ndërtuar tashmë? Dhe në veçanti , çfarë do ndodhi me stadiumet e mdhaja të ndërtuara për të mirëpritur mijra tifoza të vendeve të tyre dhe qe tashmë resultojnë të panevojshme dhe tepër të mëdhaja për nevojat e futbollit brazilien?

Ideja erdhi nga dy arkitektë francez, Axel de Stampa dhe Sylvain Macaux, të cilët kanë proopozuar të realizojnë njësi të banueshme popullore në parafabrikatë që mund të ngecin në anët e jashte të stadiumit, me të njëjtën strukturë të një foleje.  Shtëpi futboll , kështu është ripagëzuar projekti, mund të jetë kthesa në dy aspekte: nga njëra anë do i përgjigjej nevojave e kërkesa të mëdha për shtëpi  që po përjetohen në Brazil, nga ana tjetër do gjeneronte të ardhurat e nevojshme për vetë mirëmbajtjen e stadiumeve.

Projekti do përfshinte 12 faza, në këto6 do ishin tashmë gati për futjen e parafabrikatëve në fasadat e jashtme të stadiumit dhe nuk kanë nevojë për ndryshim të strukturës. Secila nga këto “lagjie” do mund të ishte në gjëndje të mirëpriste rreth 1500 persona .

Ndeshjet do vazhdonin të luheshin dhe normalisht biletat do vazhdonin të shiteshin, duke siguruar përfitime për të investuar  në mirëmbajtjen e vendbanimeve. Në site-in e projektit ama, shfaqen pikat polemike që në rradhë të parë përqëndrohen në kushtet higjienosanitare që mund të frojnë këto vende të struktuaruara kështu. Pikë tjetër kundërshtimi është dhe përmasa e apartamentit (120 m2) kalon atë të përcaktuar ndërtesa popullore braziliane që i cakton familjeve një nevojë banuese prej vetëm 35 m2.

E gjitha kjo është akoma një ide, sigurisht mund të ekzistojë mundësia e çmontimit të stadiumeve dhe mosripërdorimin përsëri të tyre në lojrat olimpike ku brazili do rijetë protagonist.

Njoftimet që do të krahasohen

Nuk ka prona per tu krahasuar
The account with the email address already exists on the site. To synchronize with Social Network Login plugin please enter the password to your account on the site.
Log in
Username
Password
Forgot password? Remind