Quantcast

Urbanizimi i Tiranes

Jul 26, 2013


Tirana ka ndryshuar shumë në dy dekadat e fundit. Rritja e shumëfishte e popullsisë së Tiranës, përfshi rritjen e popullsisë shkaktuar nga migrimi i brendshëm i shpërthyer pas vitit 1991, si dhe rritja graduale por e qëndrueshme e standartit të jetesës dhe konsumit për qytetarët gjatë kësaj periudhe, kanë shtuar presionin për ndërtime të reja kryesisht të tipit rezidencial.
Tirana eshte nje qytet me shume vlera dhe histori .Historiku i Tiranes na tregon qe qyteti gjate gjithe zhvillimit te tij ka patur  nje prirje per tu shtrire ne horizontalitet, duke preferuar qe pikat me te larta te jene objektet te rendesise e vecante si minare, kembane, sahate, dhe objekte te tjera te ketij tipi.
Para 20 viteve qyteti  i Tiranes mbizoterohej nga ndertimet e uleta 1 kateshe dhe 2 kateshe ,por  me pas  me rritjen e popullsise ndertimet filluan te rriteshin ne lartesi por gjithashtu edhe qyteti i Tiranes filloi te shtrihej ne tokat e pandertuara ,por  ndertimet e bera ne to jane te vendosura pa rregull dhe gjithashtu shumica e tyre jane ndertime te palegalizuara.
Pergjithesisht zhvillimet e reja te tipit kulle ose kane mbetur te paperfunduara per mungese te investimit ose kane mbetur bosh per shkak te kostos se ngritjes ne lartesi. Persa i perket aspektit urban pothuajse te gjitha projektet per tu ngritur ne vertikalitet pergjate aksit jane kritikuar, sepse kane prishur raportin e aksit, permendim ketu 15-kateshin, kullat binjake, si edhe kullat e planit francez prej te cilave nuk kemi asnje te perfunduar.
Planet e reja rregulluese parashikojne serisht objekte kulla,si kulla e dijes e planit te Grimshawt e cila eshte nje pike referimi per zgjatimin e aksit te bulevardit.
Edhe pse kullat projektohen per qytetitn e Tiranes ato qendrojne si ’trupa te huaj’ ne planin urbanistik te ketij qyteti.
Njoftimet që do të krahasohen

Nuk ka prona per tu krahasuar
The account with the email address already exists on the site. To synchronize with Social Network Login plugin please enter the password to your account on the site.
Log in
Username
Password
Forgot password? Remind